sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Kirjallisuutta klassisesta tyylistä


  
Oman tyylini löytäminen ja sen mukaisen vaatekaapin kokoaminen on käynyt enimmäkseen ihan luonnostaan, mutta viime vuosina olen löytänyt myös tyylioppaat projektini tueksi. Innostus lähti oikeastaan mummini vanhasta ”tyyliraamatusta” vuodelta 1951: Hyvinpukeutuva nainen – maailman muotialan suurten ohjeita ja neuvoja eleganssia tavoitteleville (koonnut Irma Andersin). Vaikka tuo opas on yli puolivuosisataa vanha ja vaikka siitä löytyy myös huvittavia ja aikansa eläneitä tyylisääntöjä, on siinä myös paljon sellaisia totuuksia, jotka ovat aivan päteviä edelleenkin. Kirjasta löytyy tietoa niin tilannepukeutumisesta, vaatteiden ja asusteiden hoidosta, eri materiaaleista ja väreistä, vartalotyypin mukaisesta pukeutumisesta kuin muodin historiastakin. Kirja on huomattavasti suorapuheisempi kuin nykypäivän tyylioppaat – eikä se ole mielestäni huono asia. Jos löydät tämän isoäitisi kirjahyllystä tai jostakin hyvin varustellusta kirjastosta, älä epäröi ottaa sitä matkaasi! 

Toinen hiljattain lukemani tyyliopas on muun muassa Voguessa ja Ellessä työskennelleen muotitoimittajan Karen Homerin Mitä naisen tulee tietää tyylistä. Tästä käsilaukkuun mahtuvasta joka naisen perusteoksesta löytyy sisäpiirineuvoja klassisen ja ajattoman tyylin saavuttamiseen. Kirja on kepeä ja hauska, mutta myös ehdottoman hyödyllinen. Ja vaikka Homer jakeleekin osin aika tiukkoja kommentteja esimerkiksi tuubitopeista, lenkkareista ja Top Shopista, laukoo hän niitä myös kauneusleikkauksista, tupakoinnista ja pintamuodista. Hyvä ruoka on tärkeämpää kuin kaunis mekko, joka päällä ei voi syödä – tämä ajatus on minunkin helppo allekirjoittaa! Suosittelen Homerin kirjaa lämpimästi kaikille naisille, ja etenkin niille, jotka ihailevat esimerkiksi Audrey Hepburnin, Jacqueline Kennedyn tai Grace Kellyn klassista eleganssia. 

Olen lukenut myös joitain meikkioppaita, viimeisimpänä Riku Campon ja Jari Nummelinin Meikkioppaan. Seuraavana lukujonossa on Bernhard Roetzelin Täydellinen herrasmies, joka on toki suunnattu pääasiassa miehille, mutta sisältää myös naisille hyödyllistä tietoa esimerkiksi eri materiaaleista, laadukkaan vaatteen tunnistamisesta sekä asusteiden ja vaatteiden oikeasta säilytyksestä ja hoidosta. 

Mikäli sinulla on jotain hyviä vinkkejä klassista tyyliä käsittelevästä kirjallisuudesta, vinkkaathan minulle kommenttiboxiin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti