tiistai 21. helmikuuta 2012

Nahkakenkien hoito

Pyrin ostamaan pelkästään nahkaisia kenkiä. Nahkaiset kengät näyttävät ja tuntuvat paremmilta, kuin jalkaan muotoutumattomat tekonahkakengät. Suomen sääoloissa nahkakengät eivät kuitenkaan välttämättä ole yhtään sen kestävämpiä kuin tekonahkaiset - ellei niistä pidä säännöllisesti huolta. Olen koonnut tähän vinkkejä, miten nahkakenkien ikää voi pidentää.


Täydelliset kengät - nuo on saatava!

Kenkiä ostaessa kannattaa tiedustella hoito-ohjeita ja katsoa pohjasta tai varresta löytyvästä tarrasta kengän materiaali. Useimmiten nahkakengässä on nahkaa sekä pinta että sisäpohja, mutta joskus myös ulkopohja. Tällöin kenkää ei ole tarkoitettu käytettäväksi ulkona (ainakaan näissä Pohjolan olosuhteissa) ja puolipohjan laitattaminen suutarilla on välttämätöntä, mikäli mielii tepastella uudet kengät jalassa myös ulkona. Sisäkäytössä nahkapohja kannattaa vähintäänkin suojata siihen tarkoitetulla aineella. Kenkien mukaan kannattaa aina pyytää laatikko, sillä siihen pakattuna kengät säilyvät pölyltä suojattuna silloin, kun ne ovat pitkään käyttämättä.



Uudet kengät - heti jalkaan!

Ihanin hetki on usein se, kun saa kaivaa uudet ihanuudet kotona ulos kassista. Kengät tekisi mieli ottaa käyttöön saman tien, mutta suositeltavaa on suojata kengät ensin. Itse käytän nahkakenkiin yleensä nahkavoidetta ja voitelun jälkeen vielä suihkutan pintaan kosteudelta suojaavan suihkeen, jonka annan kuivua yön yli.

Ihanimmat kengät ansaitsevat päästä jalkaan joka päivä!

Samoja kenkiä ei suositella käytettäväksi joka päivä. Kengille pitäisi antaa "lepopäiviä" ja etenkin, jos ne altistuvat kosteudelle, olisi suositeltavaa käyttää niitä maksimissaan joka toinen päivä. Nahkakengät kannattaa myös suosiolla jättää kotiin sadepäivinä, sillä vesi ja nahka mätsäävät todella huonosti yhteen. Onneksi nykyään on tarjolla tyylikkäitä kumisaappaita, joten nahkakengille antaa ihan mielellään vapaapäivän silloin, kun voi kerrankin laittaa kumpparit jalkaan.



 Huoltoa tarpeen mukaan - säännöllisesti

Jos nahkakengät kastuvat, niiden sisään kannattaa laittaa paperia ja antaa kenkien kuivua itsestään. Lika ja kura kannattaa pyyhkiä kengät pinnasta saman tien kosteahkolla pyyhkeellä. Säännöllisesti (käytöstä riippuen) kannattaa tehdä myös "kuukausihuolto", eli putsata kengän pinta, rasvata sopivalla lankilla ja suojata suihkeella.



Koska suutarille?

Vaikka kengistään huolehtisi kuinka hyvin, on kuitenkin viimeistään korkolappujen kuluessa turvauduttava suutariin. Korkolappu ei saisi kulua ihan loppuun, sillä silloin suutari ei välttämättä saa uutta lappua laitettua ainakaan siististi. Kannattaa siis kuulostella korkojensa kopinaa ja tarkistaa korot säännöllisesti, jotta ehtii ajoissa huomata korkolappujen kulumisen. Suutari voi myös esimerkiksi laittaa kuluneisiin kengänkärkiin kärkikiilat ja ohutpohjaisiin korkokenkiin paksummat puolipohjat. Suutarikäynti verottaa lompakkoa, mutta itse ajattelen niin, että mitä arvokkaammat kengät, sitä kannattavampaa niiden korjauttaminen on. Jos maksan nahkasaappaista pari sataa, voin aivan hyvin laittaa vielä muutaman kympin niiden huoltamiseen, jos saan siten kengät kestämään läpi useamman talven.


Kuvat lainattu: Weheartit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti